Livsstil med häst och hund

Livsstil med hälsosamma fördelar

Häst- och hundägarskapet är en livsstil. Förändringen som sker när man köper häst eller hund går att jämföras med att bli förälder, vardagen anpassas efter den man ansvarar över. Därför ska man aldrig köpa häst eller hund, eller bli förälder, om man inte är redo att prioritera andra före sig själv. Häst- och hundägare, eller föräldrar, anser dock inte att något prioriteras bort – det är ju något som ger dem glädje.

Det finns många fördelar med att vara häst- och hundägare. Det är förenat med en sund livsstil, eftersom det innebär fysisk aktivitet i naturen – och det mår människan gott av. När man äger häst innebär det arbete på tidiga morgnar och sena kvällar, och framför allt behöver hästen köras eller ridas. Som hundägare ansvarar man över att motionera och rasta hunden, vilket innebär promenader i rask takt i skog och natur.

Och förutom hälsofördelar genom fysisk aktivitet måste psykosociala fördelar nämnas. Forskning pekar nämligen på att häst- och hundägare mår bättre psykiskt än den genomsnittlige medborgaren. Vad det beror på går åsikterna isär om, det kan exempelvis handla om närheten till naturen. Framför allt menar man att det handlar om kontakten till andra människor, att man träffar kända och okända på promenaden med hunden. Sedan får man inte glömma bort glädjen som djuren skänker.

En livsstil med häst eller hund gör människan gott. Innan man köper en häst eller hund måste man vara ärlig mot sig själv, och fundera över huruvida man tid att ansvara över ett djur. Det kan exempelvis handla om att jobbet försvårar möjligheten till djur, exempelvis på grund av obekväma arbetstider. Det kan också handla om dina prioriteringar i livet, om du exempelvis tycker om att resa. Många glömmer bort att häst- och hundägarskapet är en livsstil, och inte något man bara är när man känner för det.

livsstil